در دومین روز برگزاری همایش فولاد و سنگآهن به تاریخ 5-12-1399 ، «طرح جامع فولاد» به بوته نقد گذاشته شد. بزرگان صنعت فولاد معتقدند چارچوب اصلی طرح جامع فولاد، تنها روی ظرفیتسازی و دستیافتن به تولید ۵۵ میلیونتن فولاد خلاصه شده و موضوعاتی مانند «عدمتوازن در زنجیره فولاد»، «جذب سرمایهگذاری» و «بهرهوری پایین» مغفول مانده است.
روز دوم یازدهمین همایش چشمانداز صنعت فولاد و سنگ آهن ایران با نگاهی به بازار با میزگردی تحتعنوان نقد و بررسی تحلیلی طرح جامع فولاد آغاز شد. در ابتدا گزارشی از سوی محمد ابکاء، رئیس هیات مدیره شرکت مهندسی بینالمللی فولاد تکنیک ارائه شد و در ادامه حاضران در میزگرد طرح جامع فولاد را مورد بررسی قرار دادند. طرحی که به گفته آنها نیاز است درخصوص آن بازنگری صورت گیرد. برآیند نظر حاضران نشان میداد برای تحقق اهداف طرح جامع فولاد، باید اولویتها مشخص شود. همچنین تلاش برای تعمق بخشی به این سند نیز از دیگر مواردی بود که بر آن تاکید شد. در گزارشی که ابکاء در دومین روز همایش ارائه کرد پیشبینی تولید فولاد خام برای سال ۱۳۹۹ حدود ۳۱ میلیون تن بوده است که روند تولید طی سال ۹۹ و روند کند به بهرهبرداری رسیدن طرحهای فولاد خام باعث به روزرسانی پیشبینی تولید به حدود ۳۰ میلیون تن شده است. او در بخشی از سخنان خود به اهداف تعیین شده در بخش صنعت بر اساس سند چشمانداز بیستساله کشور اشاره کرد و گفت: در بخش صنعت فولاد کسب سهم ۵/ ۳ درصد از تولید جهانی فولاد معادل ۵۵ میلیون تن مدنظر قرار گرفته است. همچنین کسب سهم ۴ درصدی از صادرات فولاد جهان یعنی معادل ۲۰ میلیون تن در این سند مورد تاکید بوده است.
به گفته او طول کل خطوط ریلی در سند چشمانداز ۲۰ ساله کشور قرار است تا سال ۱۴۰۴ به ۲۵ هزار کیلومتر برسد. همچنین ظرفیت کل حمل بار ریلی به ۲۰۲ میلیون تن، ظرفیت حمل بار جادهای به ۵۳۵ میلیون تن و ظرفیت حملونقل دریایی به ۲۱۰ میلیون افزایش یابد. در صنعت برق نیز به دستیابی به ظرفیت بیش از ۱۰۰ هزار مگاوات نصب شده نیروگاهی، کاهش تلفات انرژی به ۸ درصد و افزایش سالانه سه تا ۵ هزار مگاوات به ظرفیتهای نیروگاههای تجدیدپذیر اشاره شده است. ابکاء همچنین اشاره کرد که پهنههای اکتشافی واگذار شده به ایمیدرو از سال ۹۲ تا سال ۹۸ به تعداد ۴۱ پهنه و در ۳۰ استان به مساحت ۳۲۸۷۳۵ کیلومتر مربع است.
او به زیرساختهای موجود اشاره کرد و گفت: در بخش زیرساختها در دوره سالهای ۹۸-۹۶ حدود ۷۵۰ کیلومتر ریلگذاری صورت گرفته است که حدود ۱۰۰ کیلومتر آن مربوط به اتصال خطوط آنتنی واحدهای معدنی و فولادی بوده است. این در حالی است که جهت دستیابی به برنامه افق نیاز به ریلگذاری سالانه در حدود ۲ هزار کیلومتر در سال است. همچنین ۴۴ میلیون تن در سال با فرض صادرات تا ۲۰ میلیون تن و صادرات محصولات میانی به میزان ۵ میلیون تن، برآورد واردات و صادرات کل مواد معدنی محصولات فولادی از کل بنادر تجاری است و ۶۰ میلیون تن با فرض احداث طرح ۱۰ میلیون تن منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس است. حال آنکه در صورت احداث طرح ۱۰ میلیون تن چابهار باید یک اسکله تخصصی به ظرفیت ۲۵ میلیون تن بهطور مستقل احداث شود. ابکاء با بررسی آماری وضعیت صنعت فولاد پیشنهاد داد تا با توجه به عدم انطباق برنامههای اثربخش در برنامه زنجیره فولاد با سند چشمانداز بیست ساله، شرایط اقتصادی، وضعیت بازار مصرف و صادرات و وضعیت سنگ آهن در کشور، هدفگذاری ۱۴۰۴ مورد بازنگری زمانی و تمهیدات مدیریتی قرار گیرد.